Lollipop Swirls


※12/18 こちらはボーナスカテゴリになりました。
実際のエントリーは下の方にちょこっと解説しています。
12/18 This is a bonus category.
The actual entry is explained a little at the bottom.


12月のソープチャレンジクラブがやってきました!
ロリポップ!クリスマス!思いっきり洋風!なのにモチーフは和菓子の「宵花火」です。
インスタグラム見てたら出てきてとても美しくて、こんなふうに作ってみたい!となりました。

The Soap Challenge Club in December is here!
Lollipop! Christmas! However, the motif is the Japanese sweet “Evening Fireworks”.
When I looked at Instagram, it came out and looked delicious, so I wanted to make it.

マイファーストバッチ。ひどいです!
まんなかのは、伊達巻を作ってみようかなと思ったんですけどうまくできないし多分かわいくないからすぐにやめました。

My first batch. It’s awful!
In the middle, I thought I’d try making a datemaki, but I couldn’t do it well and maybe it wasn’t cute, so I stopped immediately.

ロリポップスワールは、上手な人はとても簡単そうに作っているのですが、それであまり観察せずにやるとこうなります。
Lollipop swirl is made very easily by good people, but if you do it without much observation, it will be like this.

反省してよく観察して、注ぐ場所が大事だとわかりました。前の色のギリギリ端っこに注ぐときれいに巻が入ります。
After reflecting on it and observing it closely, I realized that the place to pour was important. If you pour it on the edge of the previous color, the roll will come in nicely.

セカンドバッチとサードバッチ。

左が二酸化チタンでグラデーションにしてみたもの、右が生地の色を生かしてグラデーションにしたものです。
The one on the left is a Omble made of titanium dioxide, and the one on the right is a gradation that makes the best use of the color of the batter.

注ぐ場所はわかってきたのですが、グラデーションにすると少しずつ生地を注ぐことになり、どうしてもきれいに巻けなかったので
I knew where to pour it, but when I made it into a Omble, I had to pour the batter little by little, and I couldn’t roll it neatly…

一つのコップの中に、あらかじめグラデーションになるように生地を入れて作ってみました。
I put the dough in one cup so that it would have a gradation in advance.

わかりますでしょうか?Do you understand?

これだと、注ぐ生地の勢いも出るし、一応グラデーションになるはず!
With this, the momentum of the batter to pour will come out, and it should be a Omble for the time being!

それでできたのがこちら Here is the result

レシピはこれです だいたいいつも一緒なんですけど

水 63g
苛性ソーダ 36g
乳酸ナトリウム 5g

ココナッツオイル 75g
ラード 75g
ひまわり油 75g
キャスターオイル 15g
ココアバター 10g

FO Black Raspberry Vanilla Fragrance Oil
色材 ファストカラー パステルAの5色

This is the recipe. It’s almost always the same.

Water 63g
Lye 36g
Sodium lactate 5g

Coconut oil 75g
Lard 75g
Sunflower oil (hige oleic) 75g
Caster oil 15g
cocoa butter 10g
FO Black Raspberry Vanilla Fragrance Oil
Color Material Fast color 5 pastel A colors

最初から最後までレシピまでわかるお得な動画はこちら
A great video that shows the recipe from the beginning to the end

今回の挑戦で、ロリポップの巻き込みに自信がついたので、近いうちに普通のロリポップも作りたいな。
This challenge gave me confidence in getting involved in lollipops, so I’d like to make a regular lollipop in the near future.

断面も可愛いです。ドリーミー。The cross section is also cute. dreamy.


と思っていたら!英語の読み違いで、ロリポップ部分に追加の要素が必要かと思っていたのですが、「外側に」必要だったので、急遽こんなかんじでリムをつけてみました。

If I were thinking! Due to the misreading of English, I thought that an additional element was necessary for the lollipop part, but I needed it “outside”, so I hurriedly attached a rim like this.

あんまりかわいくない!Not very cute!

とってつけました感がすごかったので、急遽作り直しました。
I felt it was forced, so I hurriedly remade it.

OK! Kawaii!

石鹸粘土を初めて、それもかなり急いで扱ったので、ぼそぼそになってますが、どうにかかたちになりました。作ったあと、一瞬鬼滅の刃の感じがしましたが、あまり考えないようにしました。
I dealt with soap dough for the first time, too in a hurry, so it’s sloppy, but somehow it’s in shape. After making it, I felt like “Kimetsu no Yaiba” for a moment, but I tried not to think about it.

巻きは完璧です!The winding is perfect!

リムがちょっと残念。The rim is a little disappointing.

コーンスターチ感をなくしたいです。とにかく間に合ってよかった!
I want to eliminate the feel of cornstarch. Anyway, I’m glad I was in time!

Lollipop Swirls」への4件のフィードバック

    1. Thank you, Amy!
      Maybe it was a good deal to enjoy the two types this time 😂 Thank you for always providing a wonderful place for learning and presentation! I really enjoyed the last challenge of the year. I look forward to working with you next year.

      いいね

コメントを残す

以下に詳細を記入するか、アイコンをクリックしてログインしてください。

WordPress.com ロゴ

WordPress.com アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト /  変更 )

Google フォト

Google アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト /  変更 )

Twitter 画像

Twitter アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト /  変更 )

Facebook の写真

Facebook アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト /  変更 )

%s と連携中